Wat is PageRank?

Het woord PageRank is eind jaren ‘90 bedacht door Larry Page en Sergey Brin, de oprichters van Google. Larry en Sergey waren nog studenten op Stanford University toen ze een methode bedachten om de waarde van pagina’s op internet te beoordelen en te ordenen.

Als een pagina op je website links krijgt van andere pagina’s op het web bouwt die pagina een bepaalde waarde op. Dit wordt PageRank genoemd. De waarde die je pagina krijgt, hangt weer af van de waarde - PageRank -van de pagina waar de link vandaan komt. Hoe meer links je pagina krijgt, hoe belangrijker de pagina wordt voor de zoekmachines. Page ranking is 1 van de 200 factoren die Google gebruikt om de waarde van websites te beoordelen.

Internet marketeers hebben PageRank in de beginfase van het internet heilig verklaard. Zo ontstonden de linkpagina’s, waar hele lijsten met links naar andere websites op stonden. Website A legt een link naar website B en website B legt een link naar website A. ‘Linkbuilding’ is het buzzwoord wat in deze context veel gebruikt wordt. Tegenwoordig wordt er door marketeers veel meer gekeken naar de relevantie van websites waar links vandaan komen en wordt er geprobeerd om op een natuurlijke manier links te krijgen.

wat is pagerank, page ranking of de google rank?

Manieren om natuurlijk links naar je website te krijgen zijn:

  1. Een interessante blog schrijven en delen met een website waar over je vak gesproken wordt;
  2. Een gastblog maken op een relevante website;
  3. Delen via sociale media.

Hoe nuttig vind je deze informatie?