Tekstkopjes of heading tags: waarom zijn ze zo belangrijk voor je website?

Koppensnellen, je doet het geregeld. Even vluchtig de belangrijkste informatie in de krant opzuigen door de kopteksten te lezen. Op internet gaat dat op nagenoeg dezelfde manier. Het is dus belangrijk dat je kopjes kernachtig beschrijven waar de tekst over gaat. In deze blog ontdek je waarom tekstkopjes of heading tags zo belangrijk voor je website zijn.

Hoeveel soorten kopjes zijn er?

Het Word Wide Web Consortium (W3C) geeft zes soorten tekstkopjes voor je website: h1, h2, h3, h4, h5 en h6. In de code van je website ziet zo’n kopje er bijvoorbeeld zo uit <h1>.....</h1>, zie het voorbeeld hiernaast. 

De h1-kop is het belangrijkste kopje van je pagina. Je mag de h1 maar een keer gebruiken. Zorg dat de h1 een pakkende samenvatting geeft van de inhoud van je pagina. Na de h1 volgt de h2 als belangrijkste kopje, daarna de h3, enzovoorts. De andere kopjes mag je wel vaker gebruiken.

We zien veel klanten van Plate nog geregeld tekst dik gedrukt maken in plaats van tekstkopjes te gebruiken. Probeer vanaf nu met tekstkopjes te werken om de informatie op je pagina structuur te geven. Weten hoe je tekstkopjes toevoegt met Plate? Bekijk de video hiernaast.

3 redenen om tekstkopjes te gebruiken:

  1. Je vergroot de leesbaarheid van je tekst;
  2. Je geeft lezers de mogelijkheid om je tekst te scannen op belangrijkste informatie;
  3. Je geeft zoekmachines de mogelijkheid om snel de inhoud op je pagina te beoordelen.

1. Je vergroot de leesbaarheid van je tekst

Heb je ooit een boek gelezen zonder hoofdstukken en paragrafen? Waarschijnlijk niet. Hoofdstukken, tussenkopjes en paragrafen bieden je houvast bij het lezen, ze zorgen ervoor dat je de draad snel weer kan oppakken als je even bent afgeleid. Dat geldt ook voor de teksten op je website.

Hieronder zie je een tekst met tekstkopjes en een tekst zonder tekstkopjes. In het voorbeeld met de tekstkopjes zie je ook hoe de heading tags (h1, h2, etc.) zijn gebruikt. Welke tekst zou jij lezen?

tekst_met_tekstkopjes
tekst_zonder_tekstkopjes

2. Je geeft lezers de mogelijkheid om je tekst te scannen

Kijk nog eens naar het voorbeeld hierboven. Dankzij de h1 weet je wat je kunt verwachten als je verder leest: een uitleg over het maken en versturen van een nieuwsbrief met MailChimp. De h2-tags en de h3-tag geven je een samenvatting van de informatie in de volgende alinea’s.

Op basis van je kopjes zullen bezoekers beoordelen of ze blijven plakken of de pagina zullen verlaten. Zorg dus ook dat je prikkelt om door te lezen. Een vragende kop kan bijvoorbeeld een trigger zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan de lettergrootte van je kopjes: een grote koptekst wordt waarschijnlijk als belangrijker gezien door bezoekers dan een kleinere koptekst. Binnen Plate wordt de grootte van tekstkopjes automatisch bepaald op basis van de hiërarchie binnen de heading tags.

3. Zoekmachines kunnen de inhoud op je pagina snel beoordelen

Zoekmachines hebben robots die je website geregeld scannen om de informatie te beoordelen en te waarderen. Zoekmachines willen namelijk de meest relevante informatie voorschotelen aan mensen die zoekopdrachten doen die een relatie hebben met jouw producten of diensten. Jij kunt de robots een handje helpen, onder meer door te zorgen dat je zorgvuldig gebruik maakt van heading tags op je webpagina’s. Als je dit goed doet, kan een zoekrobot bijna in één oogopslag zien waar je pagina over gaat. Probeer in de kopjes woorden te gebruiken waar je doelgroep op zoekt. Zo kan de zoekmachine je informatie sneller matchen aan een specifieke zoekopdracht. Wees wel relevant; laat de kopjes altijd aansluiten op de inhoud die volgt.

Hierboven heb je 3 redenen gekregen om aan de slag te gaan met de tekstkopjes op je website. Heb je een vraag over het gebruik van heading tags? Laat je vraag hieronder achter, of stuur ons een mailtje: info@startmetplate.nl.


Is er iets niet duidelijk? Stel hier gerust een vraag:

Hoe nuttig vind je deze informatie?