Hoe maak en verstuur ik een nieuwsbrief met MailChimp?

In ons laatste artikel over conversie noemen we nieuwsbrief inschrijvingen als één van de conversievormen voor je website. Verschillende klanten van Plate boeken al mooie resultaten door geregeld nieuwsbrieven te sturen aan geïnteresseerden. Ben je nog niet actief bezig met nieuwsbrieven? Leer in dit artikel hoe je je eerste nieuwsbrief verstuurt en inschrijvingen verzamelt.

Waarom een nieuwsbrief?

Het versturen van een digitale nieuwsbrief is goedkoop: je betaalt in de meeste gevallen weinig tot niets voor het versturen van nieuwsbrieven, dit in tegenstelling tot een gedrukte versie. Een nieuwsbrief is daarnaast een middel om bestaande klanten en prospects op de hoogte te houden van productvernieuwingen of tips te geven om een betere relatie te bouwen. Verder kun je met een goede nieuwsbrief het bezoek naar je website vergroten en herhaalaankopen stimuleren.

MailChimp

MailChimp is een van de grootste nieuwsbriefprogramma’s ter wereld met meer dan 7 miljoen gebruikers. Met MailChimp zet je heel eenvoudig een nieuwsbrief in elkaar, segmenteer je klanten en prospects in verschillende mailinglijsten, houd je resultaten van je nieuwsbrieven in de gaten en laat je bezoekers van je website zich eenvoudig abonneren (zie afbeelding rechts) op je nieuwsbrief. Het grootste voordeel van MailChimp is misschien wel dat het tot 2.000 abonnees volledig gratis is. 

 

Screen Shot 2015-09-18 at 20.10.13

Hoe zet je je MailChimp-account op en koppel je deze aan je website?

Als je nog geen MailChimp-account hebt, ga je naar de website van MailChimp en schrijf je je gratis in via de ‘Sign up Free’ knop (rechtsbovenin). Het MailChimp-inschrijfformulier met Freddie, de mascotte, verschijnt. Zodra je de gevraagde gegevens hebt ingevuld (e-mailadres, gebruikersnaam en wachtwoord), druk je op [Create My Account]. Ter controle ontvang je een e-mail. Om je account te activeren is het belangrijk dat je ter bevestiging op de link in die e-mail klikt.

MailChimp kent enorm veel functies en opties. We beperken ons hier tot de basis om nieuwsbrieven te kunnen versturen. Nadat je ingelogd bent bij MailChimp zie je aan de bovenkant van de pagina de volgende opties:

Screen Shot 2015-09-18 at 20.17.42

Als je eenmaal een nieuwsbrief hebt verstuurd, komt die bijj ‘campaigns’ te staan. Dus als je een nieuwe mailing wilt versturen, start je bij het klikken op ‘campaign’. Als je klikt op de knop ‘templates’ kun je een bepaald formaat nieuwsbrief kiezen en deze naar je eigen smaak vullen, zodat je huisstijl mooi in de nieuwsbrief naar voren komt. De knop ‘lists’ brengt je naar een overzicht waar je de lijsten ziet waar je nieuwsbrief naar wordt verstuurd. Deze 3 functies zijn het belangrijkste voor beginnende gebruikers.

Stap 1: Het opzetten van een lijst

Klik op ‘Lists’. Normaal gesproken zie je hier een overzicht van de lijsten aan wie de nieuwsbrief wordt verstuurd. Als je een nieuwe gebruiker bent, zie je hier uiteraard niets. Je klikt rechts op de knop ‘Create List’.

Je klikt nu nogmaals op ‘Create List’ en stelt daarna de lijst samen. Je geeft de lijst een naam (bijv. klanten nieuwsbrief), je geef een mailadres op vanwaar de lijst verstuurd moet worden, dit is je eigen mailadres en een naam van dit mailadres. Daarnaast geef je een korte reden op waarom een lezer deze mail van je krijgt. Als allerlaatste geef je de NAW-gegevens van je bedirjf of organisatie op. Voor een voorbeeld zie de afbeelding aan de rechterzijde:

Screen Shot 2015-09-18 at 20.20.37


Klik hierna op ‘save’ en je lijst is gemaakt. Je kunt nu ontvangers van de nieuwsbrief toevoegen via ‘Add subscribers’. Je kunt de ontvangers één voor één toevoegen of in één keer meerdere ontvangers. Wil je ze één voor één toevoegen, klik op ‘add a subscriber’. Voor meerdere tegelijk klik je op ‘import subscribers’. Voeg nu de geadresseerden toe aan de lijst.

Stap 2: Het maken van een template

Het is mooi om elke nieuwsbrief in een vaste stijl te verzenden. Bij ‘Templates’ kun je een gaaf template in elkaar zetten, die je in het vervolg vaker kunt gebruiken. 

Je klikt dus eerst op ‘Templates’ en daarna op ‘Create Template’. Je kunt hier een voorgedefinieerd template selecteren en aanpassen. Kies een template met een mooie layout en klik op ‘Select’. Nu kun je dit template zelf aanpassen met teksten, plaatjes en andere elementen. In de (Engelse) video rechts ontdek je hoe je een mooi template maakt.

Stap 3: Het versturen van een campagne/mailing

Je bent zover, je gaat je eerste nieuwsbrief versturen. Klik op ‘Campaings’ en vervolgens rechtsbovenin op ‘Create Campaign’. Klik nu op ‘Regular Campaing’ en selecteer daarna de lijst naar wie deze mailing gestuurd moet worden. In de meeste gevallen stuur je de mailing naar de hele lijst (send to entire list) en dus klik je rechtsonderin op ‘Next step: Setup’. Nu geef je je campagne een naam en een mailonderwerp (zie rechts een voorbeeld).

Daarna klik je op ‘Next step: Template’ en kies je een ontwerp. Als je bij stap 2 een template hebt gemaakt, staat deze onder het kopje ‘Saved Templates’. Je klikt op ‘Select’ onder het juiste template en gaat nu de mailing invullen. Je typt hier je eigen teksten voor deze mailing, kortom je maakt de mailing klaar voor verzending. Als je klaar bent, kun je de mailing testen door jezelf een testmail te sturen. Daarvoor klik je op ‘Preview en Test’ en dan ‘Send a Test Mail’ Vul hier je eigen mailadres en verstuur de mailing ter controle naar jezelf.

 

Screen Shot 2015-09-18 at 20.25.05

Ben je tevreden? Klik op ‘Next step: Confirm’. Als hier geen vinkjes op rood staan, klik je rechtsonderin op ‘Send’. Een laatste klik en je mailing wordt verstuurd.

Hoe krijg je een groot bestand waarnaar je de mailing verstuurd?

Op je website plaats je eenvoudig een formulier waarmee bezoekers zich kunnen inschrijven voor je nieuwsbrief. Klik op ‘Lists’ en dan op onderstaand icoon naast ‘Stats’.

Screen Shot 2015-09-18 at 20.28.06

Kies nu voor ‘Signup Forms’ en klik dan op de tweede optie, ‘Embedded forms’. Je kunt hier de titel en kleuren van het formulier aanpassen en daarna de code onder ‘Copy/past onto your website’ selecteren en kopieren. 

Screen Shot 2015-09-18 at 20.29.32

Vervolgens voeg je op Plate een HTML-code toe, waar je de geselecteerde code in plakt. Als bezoekers van je website dit formulier invullen, komen deze mensen automatisch in je nieuwsbrieflijst te staan. Zet dit formulier dus op een veelbezochte pagina, zoals je homepage of je contactpagina.

Pieter Versloot Plate Chat

Succes bij het maken van je eerste nieuwsbrief! Heb je nog vragen voor mij? Stel ze gerust hieronder of stuur een mailtje: pieter@startmetplate.nl


Is er iets niet duidelijk? Stel hier gerust een vraag:

Hoe nuttig vind je deze informatie?