50% snellere website? Verklein afbeeldingen

De afgelopen maanden krijgen we steeds meer signalen over de snelheid van websites en hoe belangrijk dat is. Google heeft zelfs een gratis check gemaakt om de snelheid van je site te testen: PageSpeed Insights. In deze blog ontdek je hoe je door het verkleinen van de afbeeldingen op je website site snelheid verhoogt tot wel 50%!

We hebben willekeurig tientallen websites door de PageSpeed-check van Google gehaald. Per website geeft Google een lijstje met tips om de snelheid van je website te verhogen. De grootste winst valt te behalen bij het comprimeren van afbeeldingen. Deze zijn geregeld (veel te) zwaar, zodat gebruikers langer moeten wachten tot de site geladen is en eerder afhaken. Alle sites die we in aanloop naar dit artikel door de check hebben gehaald, konden winst boeken op dit punt, variërend van 26% tot 92% meer snelheid.

page speed check google

2 tips om afbeeldingen te verkleinen

  • Maak de afbeelding minder groot
  • Maak de afbeelding minder scherp

Hoe maak je een afbeelding minder groot?

Vaak denk je er niet bij na, maar upload je een afbeelding rechtstreeks vanaf je telefoon of camera op je website. Geregeld zijn deze foto’s maar liefst 2000 of meer pixels breed, terwijl een normale foto op je website (geen headerfoto) vaak maar 400 tot 600 pixels breed is.

Weet je hoe je de grootte van een afbeelding kunt bekijken? Klik met de rechtermuisknop op een afbeelding in een map of op het bureaublad van je computer en kies vervolgens voor ‘Eigenschappen’ als je Windows gebruikt en ‘Toon info’ of ‘Get info’ als je een Mac van Apple hebt. Je ziet nu de grootte en het bestandstype van de afbeelding.

Als je een afbeelding wilt verkleinen, is www.picresize.com een handige website. Voeg hier je foto vanaf je computer toe. Bij stap 2 kies je hoeveel procent de afbeelding kleiner moet worden. Aan de rechterkant zie je dat de verhouding verandert. Voor foto’s die niet in de slider (link naar slider video Platehelp) staan, kun je een formaat tussen de 400 en 900 pixels aanhouden. Dat is een mooi formaat qua laadtijd en kwaliteit van de foto. Vervolgens kies je het juiste bestandstype en download je je aangepaste foto, die je op je website plaatst.

Je kunt natuurlijk ook gewoon de afbeeldingsverkleiner van Plate gebruiken. Check daarvoor deze video.

Hoe maak je een afbeelding minder scherp?

Je wilt waarschijnlijk zo scherp mogelijke afbeeldingen op je website. Dat kunnen wij ons goed voorstellen. Het nadeel is alleen dat echt scherpe foto’s best wel zwaar zijn. Daarom hebben wij een test gedaan om een afbeelding van 1,1MB even groot te houden qua formaat, maar wel te comprimeren (minder diepte en scherpte) met de tool optimizilla.

Bekijk het verschil hieronder maar, de eerste afbeelding is dus meer dan 1MB en en andere is iets meer dan 300 KB (een reductie van 70%). Kun je het verschil zien? Wellicht een beetje, maar je zult je ook realiseren wat de impact van het doorvoeren van deze wijziging voor je website kan zijn. De pagina’s laden veel sneller, vooral op mobiel, en bezoekers zullen minder snel afhaken. 300 KB is overigens nog best groot. Misschien kun je de afbeelding zelfs nog kleiner maken.

Wandplaat

 

Screen Shot 2017-08-29 at 19.57.29
Wandplaat-min

 

Screen Shot 2017-08-29 at 19.56.55

Haal je eigen website eens door de check, kijk hoe je website op snelheid scoort en verklein je afbeeldingen. Klanten van Plate helpen we graag bij het verder optimaliseren van hun websitesnelheid. Als je verbeteringen ziet, deel deze dan gerust met ons om zo je website nog beter te maken.


Is er iets niet duidelijk? Stel hier gerust een vraag:

Hoe nuttig vind je deze informatie?