Hoe verhoog ik de snelheid van mijn website?

Iedereen die surft op het internet weet hoe irritant het is als een website langzaam geladen wordt. We hebben niet meer het geduld uit de tijd van de inbelverbinding. Als het te lang duurt, klikken we weg. Dan maar een andere website om die kist Chardonnay te bestellen. In deze blog ontdek je wat je zelf kunt doen om de snelheid van je website te verhogen.

Waarom is de snelheid van je website belangrijk?

1. Het bezoek aan je website komt steeds vaker van smartphones en tablets

Steeds meer bezoekers komen met een smartphone of tablet op je website. Websites binnen de B2C-markt worden al voor 40 - 50% door bezoekers met een draagbaar apparaat bezocht. Het aantal mobiele zoekopdrachten via Google is inmiddels hoger dan het aantal zoekopdrachten vanaf de desktop: (zie: http://searchengineland.com/its-official-google-says-more-searches-now-on-mobile-than-on-desktop-220369). Deze mobiele bezoekers hebben niet altijd WIFI en vallen ook geregeld terug op hun internetabonnementje. Laad je website snel, of duurt het dan opeens seconden langer? 

2: Zoekmachines als Google ‘straffen’ slome websites

Zoekmachines als Google vinden belangrijk dat mensen die zoeken snel bij de relevante informatie terecht komen. Sitesnelheid is een van de 200 factoren die Google meeneemt bij het positioneren van je website in de zoekresultaten. Als je website traag is, kan dat invloed hebben op je positie.

snelheid website

Waar herken ik een snelle website aan?

Jakob Nielsen, een bekende consultant op het gebied van gebruiksvriendelijkheid van websites, omschrijft in zijn boek ‘Usability Enigineering’ de volgende drie meetpunten van websitesnelheid:

  1. 100 milliseconden: Als een gebruiker een actie uitvoert en hij krijgt binnen 0,1 seconden een reactie van een website voelt dit voor hem als of er geen laadtijd van de website is.

  2. 1000 milliseconden (1 seconde): Volgens het onderzoek is dit de limiet waarbij gebruikers het gevoel hebben dat de website snel reageert. Wanneer de gebruiker navigeert naar een andere pagina moet hij misschien een paar honderd milliseconden wachten voordat er iets gebeurt op het scherm. Wanneer het langer dat een seconde duurt, snapt een gebruiker dat de computer of website een taak aan het uitvoeren is en dat geduld gewenst is. De bezoeker heeft rond deze seconden nog steeds vertrouwen dat het goed genoeg is.

  3. 10000 milliseconden (tien seconden): Als het opvragen van een website of nieuwe pagina meer dan tien seconden duurt, heb je als eigenaar een probleem. Bezoekers denken nu dat je website niet goed meer werkt. Bezoekers stoppen er mee of gaan in een ander tabblad op zoek naar andere informatie omdat de betreffende website hen de tijd geeft om afgeleid te zijn.

Wees niet te snel tevreden als je website op je eigen computer snel laadt. Wellicht heb je een snelle internetverbinding of zijn er gedeeltes van de website opgeslagen in de cookies van je browser. Ga uit van een bezoeker die met een matige internetverbinding voor de allereerste keer je website bezoekt.

snelheid op website postman

Tips: Wat kun je zelf doen aan de snelheid van je website?


Foto’s verkleinen:

Drop niet rechtstreeks foto’s van je digitale camera op je website. Deze foto’s zijn veel te zwaar. Maak afbeeldingen op je website niet zwaarder dan ze hoeven te zijn. Lees onze blog over afbeeldingen op je website om meer te weten te komen over de ideale grootte van foto’s, bestandsformaten en leer hoe je kunt verkleinen.

Video’s via YouTube of Vimeo:

Op sommige websites wordt een complete video geupload naar de server waarop de website staat. Als een bezoeker deze video wil bekijken, wordt deze vanaf de webserver geladen wat grote invloed heeft op de laadtijd van de website, vooral als het om een groot bestand gaat. Wij adviseren om video’s te plaatsen op YouTube of Vimeo. Met Plate kun je de video’s vervolgens heel eenvoudig op je website zetten. Bekijk onze videofunctie of begin een eigen Youtube kanaal.

Minder plugins:

Hoe meer extensies je gebruikt op je website hoe zwaarder een website wordt. Een voorbeeld van zo’n extensie is bijvoorbeeld de Facebook-plug-in om je Facebook-pagina weer te geven. Op open source platforms als Wordpress wordt veel gebruik gemaakt van plug-ins. Het geeft je website meer mogelijkheden, maar het heeft vaak een negatief effect op de laadtijd.

Test de snelheid van je website

Er zijn verschillende websites waarop je de snelheid van je site kunt testen. Een bekende is de speedtest van Pingdom. Op de website http://tools.pingdom.com/fpt/ test je zelf hoe snel je website is. Hiernaast zie je de gegevens van een testsite. Zoals je kunt zien scoort deze site 80% en duurt het laden van de hele site 3,75 seconden. Dit is voor een normale website een prima score.

Screen Shot 2015-08-08 at 11.51.49

Test je eigen website en ontdek je score. Laat hieronder in de reacties achter wat de score van je website is. Wellicht hebben wij nog wat tips voor je om je site nog sneller te maken.


Is er iets niet duidelijk? Stel hier gerust een vraag:

Hoe nuttig vind je deze informatie?