Zelf een website maken en pas betalen als je helemaal tevreden bent?

Misschien denk je wel: ‘daar begin ik niet aan’. We zien echter dat een steeds grotere groep ondernemers, al dan niet ondersteund door medewerkers, besluit om zelf een website te maken. ‘Maken’ klinkt hier moeilijker dan het is. Dat zul je ontdekken als je verder leest. In deze blog laat ik je de voor- en nadelen zien van het zelf maken van een website en geef ik je verschillende praktische tips en aanwijzingen om je eigen website met Plate in te vullen.

Wij feliciteren Boerderij het Dommeltje met hun gezellige nieuwe website: www.dommeltje.nl Weet je wat zo bijzonder is? Ze hebben de website helemaal zelf ingericht. Dat maakt ons best een beetje trots.

Posted by Plate on Thursday, February 25, 2016

Zelf een website maken: wat komt daar bij kijken?

Het zelf maken van een website scheelt je waarschijnlijk veel geld. Maar wie kan het en wat is er voor nodig? Je hoeft tegenwoordig niet meer te kunnen coderen of programmeren om een website in elkaar te zetten.

Tools als Plate bieden je een basisoplossing waar je zelf op verder kunt bouwen. Als je handig bent met programma’s als Word, Paint, Photoshop, etc. is het niet heel moeilijk om invulling te geven aan je nieuwe website. Een website heb je dus zo staan, maar hoe zorg je dat het een goede en renderende website is? Er komen namelijk nog al wat expertisevelden kijken bij het maken van een website, expertises die je als ondernemer waarschijnlijk niet allemaal beheerst.

Bouw je eigen website Plate

Hieronder lichten we verschillende expertises toe, die je nodig hebt bij het maken van een website. Doe-het-zelvers kunnen checken of ze de verschillende specialismes onder de knie hebben of dat ze voor bepaalde onderdelen hulp moeten inschakelen.

Online strategie

Wat is het doel van de website? Wil je geld verdienen, of bestaande klanten betrokken houden op je bedrijf? Door middel van een online strategie vertaal je het doel van de website naar een concrete invulling: welke pagina’s ga je schrijven, waar moeten call-to-action-knoppen komen, hoe ga je het menu inrichten? Wellicht nog belangrijker: hoe gaan bezoekers op je website komen? Op welke woorden wil je gevonden worden in de zoekmachines en op welke combinaties wil je scoren?

 

brainstormen online strategie

Tekst schrijven

Voor sommige ondernemers is schrijven een enorme uitdaging of zelfs een obstakel. Het is voor een website essentieel om je product of dienst tekstueel te verpakken en bezoekers door middel van een sterke tekst te overtuigen actie te ondernemen. Voor iedereen die zelf geen teksten kan of wil schrijven, is het inschakelen van een tekstschrijver een goed idee. Een goede tekstschrijver weet jouw verhaal te vertalen naar informatie waar je potentiële klant gevoelig voor is, hij kan zich dus enorm goed inleven in jou als ondernemer, maar ook in je doelgroep.

Foto’s of beeldmateriaal

Iedereen maakt foto’s. Omdat bijna iedereen met z’n smartphone een goede camera op zak heeft, lijkt het vak ‘fotografie’ soms bijna gedegradeerd te zijn tot een goedkoop kunstje. Maar vergis je niet, het vertellen van een verhaal met pakkende en beeldende foto’s is een lastig karwei waar je het beste een specialist voor kunt inschakelen. Je kunt ook beeldmateriaal van sites als Shutterstock (betaald) of www.pexels.com (gratis) downloaden om je website invulling te geven. Nadeel: zogenoemde stockfoto’s zijn vaak ook als dusdanig te herkennen. Met een eigen fotoserie krijgt je website veel meer karakter.

Ontwerpen

Neem je genoegen met een standaardontwerp of wil je een design wat helemaal op maat gemaakt is? Goed om dit ter overweging te nemen. Een design op maat brengt meerkosten met zich mee, maar geeft je ook meer onderscheidend vermogen.

Zoekmachineoptimalisatie

Nadat je website klaar is, wil je natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen je website gaan vinden via zoekmachines. Heb je zelf de kennis in huis om je website goed vindbaar te maken, of ga je deze kennis inhuren? Denk hier over na voordat je je website gaat maken.

 

zoekwoorden onderzoek handleiding keywordanalyse

Conclusie

Wellicht beheers jezelf een aantal van de bovenstaande expertises, of ken je mensen in je vrienden- of kennissenkring die je kunnen helpen om de expertises aan te vullen. Het is belangrijk dat je de verschillende disciplines serieus neemt als je een website wil maken. Het kan ook zijn dat je het bijvoorbeeld niet belangrijk vindt om goed gevonden te worden, dan kun je zoekmachineoptimalisatie vergeten. Denk er in ieder geval over na.

Zelf een website met Plate maken?

Met Plate heb je zelf de mogelijkheid om je website te maken. We zetten graag en vrijblijvend een testomgeving voor je nieuwe website klaar. Je kunt dan zelf ontdekken of Plate de oplossing voor je is om een goede, renderende website te maken.

Hieronder vind je een opsomming van de stappen die je moet zetten om een vliegende start met je website te maken:

  1. Maak de homepage zo mooi mogelijk. Dit doe je onder meer door een logo toe te voegen, sliderafbeeldingen te plaatsen en de rest van de homepage te vullen met teksten, afbeeldingen, social media knoppen en meer.

  2. Pas de kleuren van je design aan met de kleureneditor van Plate.

  3. Voeg pagina’s toe om je website inhoud te geven. Bekijk hoe je met een paar klikken een pagina toevoegt aan je website.

  4. Maak deze pagina onzichtbaar in het menu of verander de positie. Een logische opbouw van het menu helpt bezoekers van je website om sneller antwoord te krijgen op hun vragen. Bekijk hoe je eenvoudig het menu van je website aanpast.

  5. Vul de pagina met inhoud zoals teksten, foto’s, contactformulieren, knoppen, social media buttons en meer elementen. Aan de hand van deze checklist is je pagina altijd goed.

  6. Speel met de indeling van je pagina.

  7. Heb je een vast formaat van hoe een pagina er uit ziet? Kopieer deze pagina dan. Dan hoef je bij het volgende product de inhoud alleen maar aan te passen in plaats van de pagina opnieuw op te bouwen.

  8. Voor het toevoegen van Google Maps-kaartjes, een agenda en andere specifieke functies bekijk je de uitlegpagina met meer dan 50 video’s.

  9. Ben je klaar en heb je ook overal de SEO-instellingen ingevuld? Je kunt eenvoudig zelf live gaan door de automatische incasso in te vullen.

  10. Installeer nadat je website live staat ook Google Analytics en een sitemap om bij te houden wie je website bezoekt.


Ben jij er klaar voor om zelf aan de slag te gaan met je nieuwe website? Vraag gratis en vrijblijvend een proefsite aan en overtuig jezelf van de eenvoud en snelheid van Plate.


Is er iets niet duidelijk? Stel hier gerust een vraag:

Hoe nuttig vind je deze informatie?