Je vindbaarheid op YouTube verbeteren? 6 tips

Steeds meer ondernemers raken overtuigd van de kracht van online video. Er valt echter nog veel te leren als het gaat om het zoekmachine vriendelijk maken van video’s. YouTube is na Google de grootste zoekmachine ter wereld, dus het is zinvol om je video’s te optimaliseren. In deze blog geef ik je 6 tips om je vindbaarheid op YouTube te verbeteren.

Heb jij nog geen YouTube-kanaal? Lees hier hoe je een YouTube-kanaal kunt maken voor je bedrijf

1. Geef je video een goede titel

Als je een video upload op YouTube neemt deze automatisch de bestandsnaam over zoals die op je computer staat. Meestal bevat deze titel geen relevante zoekwoorden, maar woorden als ‘Bedrijfsfilm versie 1’ of ‘DCIM3836636’. Dit zijn geen woorden, die goed beschrijven waar je video over gaat.

 YouTube_logo

Het is verstandig om een lijstje te maken van zoekwoorden, die gerelateerd zijn aan je video. Vervolgens kun je in de Google Keyword Planner of een andere keyword tool kijken hoeveel concurrentie en zoekvolume zit op deze zoekwoorden. Op deze manier kies je de beste combinatie uit en vul je dit in als titel. Let op dat het wel een lekker lopende zin is. De titel ‘Waarom ondernemers een nieuwe website nodig hebben | Plate Websites’ is beter dan een verzameling van zoekwoorden achter elkaar als bijvoorbeeld  ‘Nieuwe website, site nodig, bedrijfswebsite, Plate Websites’

Youtube optimalisatie zoekmachine Google

2. Geef je video een duidelijke beschrijving

Ik zie regelmatig YouTube-video’s waarvan de beschrijving niet is ingevuld. Een gemiste kans! 

Maak een krachtige samenvatting van de video. Wil je bijvoorbeeld wat achtergrondinformatie bij de video geven via je website? Vergeet dan niet om een linkje bij je samenvatting te zetten. 

Geen idee wat je moet toevoegen als beschrijving? Je kunt het ‘transcript’ erbij zetten. Een transcript is de letterlijke tekst die wordt gezegd in de video. Hiernaast zie je een voorbeeld van een transcript van één van onze eigen video’s.

Youtube optimalisatie zoekmachine Google Titel

3. Zorg voor ondertiteling

Wellicht is de tekst in de video wat onduidelijk gesproken of is het geluid niet ideaal. Dit kan zorgen dat bezoekers sneller afhaken als ze de video aan het kijken zijn. Je kunt dit voorkomen door voor de zekerheid ondertiteling toe te voegen. Op deze manier haken mensen minder snel af en vergroot dit de kwaliteit van je video’s.

4. Voeg tags en categorieën toe

Door relevante tags en categorieën bij een video te zetten, laat je bezoekers (en YouTube) eenvoudig weten waar de video ongeveer over gaat en wat ze kunnen verwachten. Dankzij tags wordt de kans groter dat je video ook vertoont wordt tussen video’s die over hetzelfde onderwerp gaan, bijvoorbeeld video’s waar je concurrent al goed op gevonden wordt. Tags en categorieën vergroten het bereik van je video.

Youtube optimalisatie zoekmachine Google Categorieen

5. Kies een opvallende thumbnail

Standaard pakt YouTube een bepaald fragment van je video als plaatje, dit noem je een thumbnail. Nu kun je binnen YouTube zelf bepalen welk fragment dat is, maar je kunt ook zelf een aparte thumbnail uploaden. 

Dit kan ervoor zorgen dat je video veel aandacht trekt. Nieuwsmedium Pownews doet dit sterk door een combi van een afbeelding en een stuk tekst met daarin een quote die prikkelend is. 

Youtube optimalisatie zoekmachine Google Screenshot

Op deze manier laat je een video eruit springen en vergroot je de kans dat een argeloze YouTube-surfer op jouw video klikt.

6. Selecteer relevante volgende video’s

Wat wil je dat een kijker doet nadat hij je video bekeken heeft? Je kunt automatisch een van je andere video’s laten zien, of mensen een link naar je website tonen. Op deze pagina van YouTube zie je wat je allemaal kunt instellen als ‘eindpagina’ voor je video.

Pieter Versloot Plate Chat

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips en tricks voor YouTube-optimalisatie. Wellicht is het leuk om te kijken hoe je video’s nu scoren en daarna deze verbeteringen door te voeren. Je kunt dan zien of de arbeid die je erin stopt loont. Heb je een vraag? Stuur me gerust een berichtje via de chat.


Is er iets niet duidelijk? Stel hier gerust een vraag:

Hoe nuttig vind je deze informatie?