Wat is een sitemap en hoe voeg ik ‘m zelf toe?

Weet jij wat een sitemap is? Een sitemap is een pagina of document waarin links staan naar alle pagina’s op je website. Er zullen maar weinig ondernemers zijn, die bekend zijn met het nut van een sitemap voor hun website. Daarom duiken we in deze blog in de wereld van de sitemap.

Waarom een sitemap?

Een sitemap kun je het beste zien als de inhoudsopgave van je website. Je sitemap is een bestand dat aangeeft welke pagina’s er te vinden zijn op je website en wat de structuur van deze pagina’s is.

Zoekmachines als Google kunnen dit bestand lezen en sneller beoordelen of de informatie op de website nog actueel is, of dat de zoekresultaten aangevuld of aangepast moeten worden. Als Google en andere zoekmachines een goed overzicht hebben van de beschikbare informatie op je website wordt het voor hen makkelijker om je website op de voor jou relevante zoekwoorden en -combinaties naar boven te laten komen.

google-sign-new-logo

Hoe vaak bekijkt de zoekmachine mijn sitemap?

Bij het aanmaken van een sitemap kun je aangeven hoe frequent de website wijzigt. Als je bijvoorbeeld iedere week een blog of nieuwsbericht schrijft, is het zinvol om zoekmachines dus 1 keer per week je website te laten scannen op nieuwe informatie. Zo blijf je op de radar van de zoekmachines en bedien je hen met nieuwe informatie, die ze kunnen beoordelen en aan zoekers kunnen aanbieden.

4 stappen: hoe voeg ik een sitemap toe?

Voor meer dan 95% van de Plate gebruikers hebben wij zelf de sitemap toegevoegd. Als je de Google Webmaster Tools van je website niet met ons gedeeld hebt, kun je ook zelf in een paar stappen een sitemap toevoegen.

1. Ga naar https://www.xml-sitemaps.com/ en vul hier je websitenaam in en hoe vaak je website wordt geüpdate. Klik hierna op start.

Screen Shot 2016-03-28 at 16.51.25

2: Als je sitemap klaar is, download je die door op de link ‘here’ te klikken. Daarna ga je naar je website om het bestand te uploaden. Bekijk hiernaast hoe je een bestand uploadt.

Screen Shot 2016-03-28 at 16.52.38

3: Ga nu naar de Google Webmaster Tools en klik op ‘crawlen’ en dan op ‘sitemap’. Klik nu op ‘Sitemap toevoegen/testen’. Vul hier de URL in waar de sitemap staat (stap 2). Let op dat je alleen het stukje achter de / kopieert en plakt. Klik nu op verzenden.

Screen Shot 2016-03-28 at 16.53.32
Screen Shot 2016-03-28 at 16.54.03

4: Controleer of de sitemap goed is doorgekomen. Als hier fouten staan zoals zichtbaar in de onderstaande afbeelding los ze dan op door middel van het verwijderen van de oude sitemap en het toevoegen van een nieuwe versie.

Screen Shot 2016-03-28 at 16.55.35

Heb je vragen over het aanmaken van een sitemap of het belang van een sitemap voor je vindbaarheid, laat dan hieronder een bericht achter of stuur ons een mailtje.


Is er iets niet duidelijk? Stel hier gerust een vraag:

Hoe nuttig vind je deze informatie?