Hoger in Google komen? Zoek naar quick wins voor vindbaarheid

Veel bedrijven willen beter gevonden worden in Google, maar hebben totaal geen idee waar de kansen liggen. Oorzaak: ze meten niet. Als je gaat meten, ontdek je misschien wel mooie quick wins om je vindbaarheid te vergroten. Hoe vind je die?

Deze week was ik bij een klant, die graag beter gevonden wil worden om zijn omzet te vergroten. Samen met deze klant heb ik een aantal stappen doorlopen, die jij als checklist kunt gebruiken om quick wins te vinden voor vindbaarheid en ze ook daadwerkelijk te verzilveren.

vrienden kat en hond

1. Word vriendjes met de Webmaster Tools

Ken jij de Webmaster Tools van Google al? Nee? Dan wordt het hoog tijd om die in je armen te sluiten. Deze tool is namelijk onmisbaar als je wilt weten hoe je website scoort op bepaalde zoekwoorden en hoe vaak er op die keywords gezocht wordt. Bij ‘Zoekanalyse’ krijg je in een oogopslag je positie in Google, het aantal vertoningen en de kliks voor zoekwoordcombinaties, die relatie hebben met je website. Hieronder zie je een lijstje met de top-10 zoekwoordcombinaties over de afgelopen 28 dagen voor Platehelp.nl.

webmaster tools zoekanalyse


Wat leren wij hiervan? Nou, bijvoorbeeld dat de zoekwoordcombinatie ‘website nodig’ met 195 vertoningen een interessante is voor onze optimalisatie. De huidige positie is 5,4. Als we die positie kunnen verbeteren naar 3 of zelfs 2, dan krijgen we veel meer kliks naar de blog, die we over het thema hebben geschreven.

Wil je je vindbaarheid verbeteren, maak het aan met de Webmaster Tools!

skibril

2. Heb je belangrijkste pagina’s in het vizier

Je website heeft een bepaalde vaste structuur. De pagina’s in het hoofdmenu zijn over het algemeen je belangrijkste pagina’s en daaronder hangen vaak weer subpagina’s. In deze blog vind je een voorbeeld van de ideale websitestructuur.

Weet je waarom een structuur zo belangrijk is? Het helpt bezoekers bij de navigatie en het geeft zoekmachines inzicht in de meest waardevolle pagina’s van je website. Google zal die pagina’s hoger plaatsen op het moment dat bezoekers zoeken op woorden, die gerelateerd zijn aan de inhoud van de pagina’s. Daarom is het zo belangrijk om op je website geregeld linkjes te leggen naar de belangrijkste pagina’s. Lees hier meer over interne links.

Wat ik helaas vaak zie, is dat de structuur vergeten wordt. Er komen nieuwe pagina’s op de website bij, die qua inhoud weinig verschillen van bestaande pagina’s en daardoor gaan concurreren met die pagina’s. Zodoende is het voor Google niet meer duidelijk wat nou de belangrijkste pagina is, waardoor het de waarde gaat verdelen over meerdere pagina’s. Dit kan invloed hebben op de vindbaarheid van je oorspronkelijke pagina. Je kunt soms beter besluiten om een bestaande pagina uit te breiden met nieuwe informatie, of om een extra pagina te maken met duidelijke linkjes naar een bovenliggende pagina.

Heb jij je belangrijkste pagina’s al scherp?

just do it

3. Just do it!

Het vergroten van je vindbaarheid en vasthouden van je posities in de zoekmachine vraagt om actie en continuïteit. Het is een mindset. Zodra je er bewust van bent dat het om mensen van vlees en bloed gaat, die je website bezoeken, wordt het een sport om meer bezoekers naar je website te krijgen. Internet is niet alleen bits en bytes, maar een levendige marktplaats waar mensen zoeken naar antwoorden op vragen. Zorg jij voor die antwoorden?

stijging webverkeer organisch

Bij Plate hebben we verschillende voorbeelden van websites die op 0 begonnen en inmiddels per maand meer dan 1000 bezoekers via Google binnenkrijgen. Poetsendoejezo.nl is 1 van die klanten. Dankzij een ijzersterke structuur en wekelijkse blogs is het bezoek gegroeid van bijna 350 bezoekers in maart 2016 naar ruim 1700 bezoekers in februari 2017, een groei van bijna 500% in minder dan een jaar tijd. Het geheim: goede informatie bieden, die aansluit bij de zoekvragen van de doelgroep. Er zijn tools die je inzicht geven in die zoekvragen.

Wat zijn de quick wins van jouw website? Volg de bovenstaande 3 stappen en probeer de vindbaarheid van je producten of diensten in Google te vergroten.

Johannes Baas Plate

Heb je vragen over deze blog of over SEO? Stuur mij gerust een berichtje via de chat of per mail.


Is er iets niet duidelijk? Stel hier gerust een vraag:

Hoe nuttig vind je deze informatie?