Je bent de 'sjaak' als je website niet mobielvriendelijk is

Is je website niet mobielvriendelijk? Oei, dan ben je vanaf 21 april de ‘sjaak’. Google voert dan namelijk een update door, waarmee de mobielvriendelijkheid van websites als factor voor vindbaarheid veel belangrijker wordt.

‘Als gevolg van de wijziging wordt het voor gebruikers makkelijk om relevante en hoogwaardige zoekresultaten te vinden, die geoptimaliseerd zijn voor hun apparaten’, zegt Google in een bericht van 26 februari 2015 op zijn website. ‘Deze verandering heeft een veelbetekenende impact in onze zoekresultaten’. Het komt er simpelweg op neer dat als je website niet makkelijk leesbaar is op een mobiel of tablet je een lagere positie in de zoekmachine krijgt.

Hoe wordt mijn website mobielvriendelijk?

‘Help! Hoe wordt mijn website dan mobielvriendelijk’, vraag je je nu misschien af.

Google geeft zelf de volgende criteria voor een mobielvriendelijke website.

  • Er wordt geen software gebruikt die niet algemeen toegankelijk is op mobiele apparaten, zoals Flash (Wat is dat? Lees: http://nl.wikipedia.org/wiki/Adobe_Flash);
  • Er wordt tekst gebruikt die leesbaar is zonder te zoomen;
  • De inhoud wordt geschaald op basis van schermgrootte, zodat gebruikers niet horizontaal hoeven te schuiven of te zoomen;
  • Links zijn ver genoeg uit elkaar geplaatst zodat gemakkelijk op de juiste link kan worden getikt.

Voldoet je website aan deze criteria, dan stijgt hij na 21 april mogelijk zelfs een paar plaatsen in de zoekresultaten van Google, omdat websites van je concurrent niet geschikt zijn voor draagbare apparaten. 

Is je website niet mobielvriendelijk, dan is het zaak om dit zo snel mogelijk voor elkaar te maken. Het kan namelijk zijn dat je op bepaalde zoekwoorden minder goed naar voren komt, waardoor je bezoekersaantal daalt. Dit leidt uiteindelijk tot minder aanvragen.  

Ben ik klaar voor 21 april?

Wil je weten of je website klaar is voor de update van 21 april? Google heeft zelf een mobielvriendelijkheidscheck voor websites gelanceerd. Ga naar: https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/ Vul de link van je website in en wacht in spanning af of je website goedgekeurd is, of dat er verbeteringen nodig zijn.

Niet mobielvriendelijk na de test? 

Wij kunnen je helpen. Bij Plate hebben we 1,5 jaar geleden al besloten om geen websites meer op te leveren, die niet goed zichtbaar zijn op smartphones en tablets. Wij vinden het balen dat ondernemers vaak de dupe zijn van technische achterstand aan hun website. Daarom hebben wij een model bedacht waarmee je nooit meer achter de feiten aanloopt. Je betaalt een vast bedrag van € 39,- per maand voor je website en krijgt doorlopend automatische updates van de techniek. Omdat je je website elke maand kunt opzeggen, worden wij gedwongen om doorlopend te ontwikkelen. Alleen een mobielvriendelijke site is niet genoeg, denk goed na over hoe je een mobiele bezoeker echt centraal stelt.

Wil je een mobielvriendelijke website van Plate, of heb je een vraag over deze blog? Bel dan met +31(0)318-640175 of stuur een mailtje naar info@startmetplate.nl

Ken jij iemand die geen mobielvriendelijke website heeft? Deel dit artikel met hem of haar!


Is er iets niet duidelijk? Stel hier gerust een vraag:

Hoe nuttig vind je deze informatie?