Hoe verwijder je spam-bezoekers in Google Analytics?

Van verschillende klanten krijgt Plate de afgelopen weken vragen over vertroebelde cijfers in Google Analytics, het programma dat de bezoekersactiviteit op je website meet. Sommige klanten zien een ongewone piek in het bezoek aan hun website, of zien dat de gemiddelde verblijfsduur drastisch is gedaald. Hoe komt dat en hoe verwijder je spam-bezoekers uit je statistieken?

De oorzaak van het probleem is spam, ook wel referral spam genoemd. Spammers bezoeken je website en zetten daarmee hun domeinnaam onder de verwijzende bronnen. Jij denkt dat het een serieuze bron is en klikt door naar hun website, waardoor zij er een bezoeker bij hebben. Spammers doen dit op miljoenen websites, waardoor ze enorm veel bezoekers krijgen.

Hoe herken je spam op je website?

Spam-bezoekers blijven maar heel kort op je website en klikken over het algemeen gelijk weer weg, waardoor het bouncepercentage (Wat is bouncepercentage?) hoog is. Als je normaal 50 bezoekers per dag krijgt op je website en je krijgt er opeens 25 spam-bezoekers bij, dan zorgt dit voor een erg vertekenend beeld.

Je vindt de spam-verwijzingen in Google Analytics onder het kopje ‘Acquisitie’ en dan ‘Verwijzingen’.

Hieronder zie je een lijstje met spam-verwijzingen.

Referral spam op website verwijderen. Spam filters
Google Analytics verwijzingen

Hoe verwijder je spam op je website?

Google heeft helaas nog geen oplossing gevonden om referral spam automatisch te blokkeren. Gelukkig kun je er zelf wat aan doen. Je bent er binnen 1 minuut vanaf. 

De makkelijkste manier is om het programma Spam Filter Installer te gebruiken dat een handige jongen gemaakt heeft, waarmee je in 1 keer 70-80 spam websites blokkeert. Zorg dat je ingelogd bent in Google Analytics en klik vervolgens op de blauwe knop ‘Initialize’. Kies je account en de website waar je de filters op wilt toepassen. Vervolgens klik je op ‘Create and apply filters’ en de filters worden toegevoegd.

spam-filter-installer

Het programma wordt regelmatig geupdate met nieuwe spam websites, dus zorg dat je elke maand de filters even update.

Voor klanten van Plate hebben wij de filters al even toegepast.

Als je vragen hebt over spam of iets niet begrijpt, laat je reactie hieronder achter of stuur ons een mailtje.


Is er iets niet duidelijk? Stel hier gerust een vraag:

Hoe nuttig vind je deze informatie?