Hoe geef ik mijn website een strakke uitstraling?

Als je zelf je website maakt, kan je website al snel een rommeltje worden. Je bent geen designer, dus moet je het hebben van je eigen creativiteit. Hoe zorg je dat je website een nette en overzichtelijke uitstraling krijgt? In deze blog geef ik je 3 tips uit de praktijk.

1. Werk met vaste verhoudingen voor je afbeeldingen

foto bijsnijden op website plate

Met gave foto’s geef je je pagina’s kleur en uitstraling. Dat je prachtige beelden hebt, hoeft niet te betekenen dat je pagina er ook goed uitziet. We zien genoeg pagina’s waar verkeerd gebruikt wordt gemaakt van de ruimte. Tip 1: werk met vaste verhoudingen voor je afbeeldingen. Plate heeft een handige afbeeldingseditor met de optie ‘Bijsnijden’, die je kunt gebruiken om een vast formaat te kiezen voor je afbeeldingen, bijv. 6:4 of 3:5, afhankelijk van de manier waarop je je pagina wilt opbouwen. Werken met vaste formaten geeft niet alleen een strakke uitstraling op je pagina, maar aan je hele website. Je hebt namelijk een consistente layout. Om te voorkomen dat je elke pagina opnieuw moet indelen, heeft Plate een handige kopieerfunctie.

2. Maak gebruik van rijen en kolommen

rijen en kolommen plate website cms

We zien dat veel klanten nog onvoldoende gebruik maken van rijen en kolommen. In deze video zie je hoe het principe werkt. Als je mooie pagina’s wilt maken, moet je met rijen en kolommen gaan spelen. Zorg voor consistentie in de kolomgroottes van verschillende rijen die je toevoegt. In onderstaande voorbeeld zie je 3 rijen met kolommen met elk verschillende verhoudingen. Er zit ook verschil in afstand tussen de verschillende rijen. 

rijen en kolommen slecht voorbeeld
rijen en kolommen verkeerd gebruikt

Als je geen rijen gebruikt, krijg je al snel te maken met het probleem van de loze witruimte. Kijk maar eens naar het voorbeeld hier rechtsboven. Je kunt die witruimte opvullen met afbeeldingen, maar die komen dan allemaal strak onder elkaar te staan, wat geen gezicht is. Het is dan ook lastig voor een bezoeker om te beoordelen welk tekstgedeelte bij welke afbeelding hoort. Niet doen dus, werk met rijen en kolommen!

3. Deel je pagina op in secties

Als je aan de invulling van een pagina op je website begint, is het zinvol om eerst even na te denken waar je welke informatie wilt plaatsen. Het is bijvoorbeeld niet wenselijk om direct al aan te sturen op een conversie, dat komt zo agressief over. Als je je pagina’s opdeelt in secties zorg je niet alleen voor overzicht, maar ook voor een grotere kans dat je bezoeker uiteindelijk contact met je opneemt. Denk bijvoorbeeld aan de volgende secties: introductie, toepassing (wat kan jij betekenen met je product / dienst) en activatie. Te denken valt ook aan secties als referentie of portfolio.

Johannes Baas Plate

Met Plate heb je de vrijheid om je pagina’s naar eigen inzicht en creativiteit in te vullen. Ga lekker aan de slag met de bovenstaande tips. Als je al ervaring hebt met het zelf maken van een website, dan heb je misschien nog wel andere tips om je website een strakke uitstraling te geven. Deel ze hieronder, via de chat of stuur een mailtje naar johannes@startmetplate.nl

Zelf je website maken met Plate?

Een ondernemer zei eens tegen ons: "Het moet net zo makkelijk zijn om een bericht op je website te plaatsen als op Facebook." We zijn dat niet vergeten en daarom draait het bij Plate om jou als ondernemer of marketeer. Ben je ZZP'er of heb je een groter bedrijf en heb je een nieuwe website nodig? Neem contact met ons op, of vraag vrijblijvend een proefwebsite aan.

zelf je website maken met Plate CMS

Is er iets niet duidelijk? Stel hier gerust een vraag:

Hoe nuttig vind je deze informatie?