Wat zijn featured snippets en hoe krijg jij ze in Google?

Zoek eens op ‘wat is een gorilla’ in Google en er verschijnt een uitgelicht zoekresultaat bovenaan je pagina waar je antwoord krijgt op je vraag. Dit resultaat noemen we een featured snippet. In deze blog vertel ik je meer over featured snippets en hoe jij ze in Google kunt krijgen.

Een tijdje geleden heb ik je verteld over RankBrain, waarmee Google steeds complexere zoekopdrachten leert begrijpen en beantwoorden. In het verlengde van de blog over RankBrain heb ik een blog geschreven over hoe jij specifieke zoekvragen van je doelgroep kunt achterhalen met AnswerThePublic.com om op je website te beantwoorden, bijvoorbeeld met een FAQ. Featured snippets zijn het bewijs dat Google steeds beter leert begrijpen welke informatiebehoefte een zoeker heeft.

rank brain google

Wat zijn featured snippets?

Featured snippets zijn geen gesponsorde zoekresultaten. Je zou bijna denken dat je ervoor moet betalen. Een featured snippet is een uitgelicht zoekresultaat in Google, dat boven de organische zoekresultaten verschijnt. Soms staan er nog advertenties boven. Hieronder zie je een voorbeeld van een featured snippet, dat verschijnt als je zoekt op ‘Wat is een gorilla’.

voorbeeld featured snippet

Om een featured snippet te maken, haalt Google een samenvatting van het antwoord van een relevante webpagina af en zet er een link naar de pagina bij en eventueel een afbeelding of video. Dit gaat volledig geautomatiseerd. Gebruikers van de zoekmachine kunnen bij de snippet aangeven of het resultaat hen bevalt of niet. Zo leert Google steeds betere antwoorden te geven op zoekvragen.

Hoe krijg je featured snippets?

Jij wilt natuurlijk net als ons met een featured snippet boven de zoekresultaten shinen. Het goede nieuws is dat elke website kans maakt om als featured snippet getoond te worden. Je moet alleen wel zorgen dat je informatie op een goede manier wordt aangeboden. Hoe doe je dat? Hoe vergroot je de kans dat je een featured snippet krijgt voor je website?

3 tips voor featured snippets

  1. Focus op het geven van antwoorden,
  2. Weet wat de zoekvragen van je doelgroep zijn,
  3. Maak geweldige content van hoge kwaliteit.
featured snippet google

1. Focus op antwoorden

Featured snippets komen vooral naar boven bij zoekvragen waar concrete antwoorden op gegeven kunnen worden. ‘Waarom eten panda’s bamboe’ is zo’n zoekvraag bijvoorbeeld. Websites die daar een antwoord op hebben, maken kans om als featured snippet uitgelicht te worden. Als de informatie op je website geen antwoorden geeft, zul je ook geen featured snippets krijgen.

featured snippet zoekvragen voorbeeld

 Tip: Maak een FAQ-pagina op je website met veelgestelde vragen.

Om goede antwoorden te geven, moet je natuurlijk wel weten wat de zoekvragen van je doelgroep zijn.

2. Weet wat de zoekvragen van je doelgroep zijn

Uit onderzoek blijkt dat 20% van de zoekvragen een featured snippet tevoorschijn tovert. Het zijn vragen die beginnen met ‘wat is’, ‘hoe maak je’, ‘waarom is’ en andersoortige vragen. Steeds meer mensen raken gewend aan zoekmachines en daarom krijg je steeds meer en specifiekere zoekopdrachten. 

AnswerThePublic.com is een handige tool, die jou laat zien welke zoekvragen er horen bij algemene zoektermen. In de onderstaande afbeelding zie je bijna 100 vragen bij het woord ‘gorilla’, die mensen aan Google hebben gesteld.

Answerthepublic.com geeft jou de zoekvragen van je doelgroep

3. Maak geweldige content van hoge kwaliteit

Het geven van antwoorden alleen is niet voldoende om een featured snippet te krijgen. Probeer onderscheidende en unieke content te maken, waarin je bijvoorbeeld meerdere antwoorden geeft in 1 centraal topic over een onderwerp.

Zorg voor een goede informatiestructuur: gebruik heading tags (h2, h3, h4) en lijstjes om je informatie te organiseren en gestructureerd aan Google aan te bieden. Denk ook aan afbeeldingen en voeg eventueel video toe aan je content.

Featured snippets heb je niet zomaar, dat is wel duidelijk. Het is een zaak van lange adem en veel tijd, energie en misschien wel geld investeren in de informatie op je website. Zie je dat zitten? Ga dan aan de slag en verras bezoekers met goede antwoorden op hun vragen.

Johannes Baas Plate

Heb jij een vraag over featured snippets, of een ervaring die je met ons wilt delen? Stuur een berichtje via de chat of laat een reactie achter onder deze blog.


Is er iets niet duidelijk? Stel hier gerust een vraag:

Hoe nuttig vind je deze informatie?