5 dingen die je niet mag vergeten voordat je nieuwe website online gaat

Feest! Je krijgt een nieuwe website. Je huidige website is inmiddels al wat jaartjes oud, dus die is hard aan vervanging toe. Weg ermee, je gaat een frisse start maken. Wacht even… Die website waar je zo graag vanaf wilt, heeft door de jaren heen waarde opgebouwd in de zoekmachines. Het is zonde als je die waarde niet meeneemt.

De pagina’s op je website staan in de zoekmachines en hebben daar een historie. Als je geen rekening houdt met je bestaande pagina’s en allemaal nieuwe pagina’s maakt met andere URL’s, dan verlies je bezoekers en je positie in de zoekresultaten. En je wilt natuurlijk dat je nieuwe website een verbeterde situatie oplevert. Hoe zorg je dat je je opgebouwde autoriteit in de zoekmachines vasthoudt? 5 tips.

1. Doe een nulmeting

Voordat je je oude website vervangt voor je nieuwe site is het goed om een nulmeting te doen van de huidige positie van je pagina’s in de zoekresultaten. Dan weet je namelijk waar je verbetering kunt halen. Je maakt een Excel-bestand aan met 4 kolommen: in de linkerkolom zet je de URL van de pagina, daarnaast een kolom met de zoekwoorden die horen bij de URL, vervolgens een kolom met de huidige positie van je pagina in de zoekresultaten voor de specifieke zoekwoorden en rechts daarnaast de nieuwe positie. Laatstgenoemde meet je bijvoorbeeld na 2 weken. Je kunt vervolgens kolommen toevoegen voor volgende checks. Om te weten hoe je pagina’s ranken in de verschillende zoekmachines voor zoekwoorden en zoekwoordcombinaties die je belangrijk vindt, kun je ook een tool gebruiken zoals Rank Checker van SEO Book.


Maak je eigen nulmeting!

Download hier ons voorbeeldbestand, dat je zelf kunt invullen.

2. Neem informatie voor zoekmachines mee

Voor pagina’s die al heel goed scoren, is het belangrijk dat je paginatitels en -omschrijvingen overneemt. Kijk ook naar andere onderdelen, die belangrijk zijn voor vindbaarheid zoals tekstkopjes (h1, h2, h3, e.d.).

Een handige tool om in een oogopslag alle pagina’s op je website met bijbehorende titels en omschrijvingen te zien, is Screaming Frog. Screaming Frog moet je op je computer installeren en is gratis tot 500 URL’s.

Let ook op bij het wijzigen van de content op je pagina’s. Pagina’s die goed gevonden worden, danken die vindbaarheid voornamelijk aan de informatie. Verwijder dus niet zomaar oude teksten en foto’s, maar kijk zorgvuldig waar je het kunt verbeteren of aanvullen zonder de vertrouwde basis aan te tasten.

Wil je weten hoe je met Plate zoekmachine-informatie toevoegt of wijzigt? Bekijk dan deze video.

3. Denk na over de structuur

De structuur van je website bestaat uit URL’s. Een duidelijke structuur van je website helpt bezoekers om sneller bij de juiste informatie terecht te komen en zorgt ervoor dat zoekmachines sneller weten waar je website over gaat. Onderzoek je huidige websitestructuur. Kijk in Google Analytics welke pagina’s op je huidige website veel bezoekers krijgen en neem die mee in je nieuwe structuur.

Sitemap toevoegen website

4. Verwijs oude URL’s door naar nieuwe URL’s

Stel dat je een pagina hebt met de URL www.mijnwebsite.nl/over-ons en op je nieuwe website heet die pagina www.mijnwebsite.nl/wie-zijn-wij, dan moet je de oude URL /over-ons doorverwijzen of redirecten naar de nieuwe URL /wie-zijn-wij, zodat zoekmachines herkennen dat de pagina niet verwijderd is, maar verplaatst. Bezoekers die via de zoekresultaten nog naar de oude ‘over ons-pagina’ klikken, omdat de nieuwe pagina nog niet is geindexeerd, komen netjes op de ‘wie zijn wij-pagina’ terecht in plaats van op een foutpagina.

Lees ook onze blog: Redirecten: hoe werkt dat?

Verwijzingen maken met Plate

Als je website op een nieuw domein gaat draaien, dan kun je de verwijzingen op dezelfde manier aanmaken met Plate. Je moet dan wel zorgen dat je nieuwe domein bij 'Domeinenbeheer' komt te staan.

5. Neem je Google Analytics-code over

Heeft je huidige website een account voor Google Analytics? Gebruik hetzelfde account voor je nieuwe website, zodat je de oude situatie straks kunt vergelijken met de nieuwe situatie. Als je de historie kwijt bent, weet je ook niet wat er concreet verbeterd is.

Zodra je nieuwe website online staat, raad ik je aan om in de Webmaster Tools alle pagina’s aan te melden (fetchen) bij de zoekmachine. Lees hier hoe je je pagina’s bij Google aanmeldt. Het is ook goed om een sitemap aan te maken. Ontdek hoe je zelf een sitemap maakt van je website.

Johannes Baas Plate

Heb je vragen over het overzetten van je huidige website naar een nieuwe website? Stuur mij gerust een mailtje via johannes@startmetplate.nl of laat hieronder een vraag of reactie achter.

Zelf je website maken met Plate CMS

Zelf je website maken met Plate?

Ben jij handig met programma's als Word, Paint en misschien zelfs Photoshop? Dan kun jij met Plate eenvoudig zelf je website maken. Dit is bijvoorbeeld interessant als je ZZP-er bent en niet teveel kosten wilt maken voor je website. Vraag hier je proefwebsite aan.


Is er iets niet duidelijk? Stel hier gerust een vraag:

Hoe nuttig vind je deze informatie?