5 redenen waarom je geen website nodig hebt

De laatste tijd hebben we verschillende ondernemers gesproken over hun online activiteiten. We constateren dat veel ondernemers meer updates op sociale media plaatsen dan op hun website. Op Facebook hebben ze de interactie, die ze op hun website missen. Heb je eigenlijk nog wel een website nodig?

Het web heeft de afgelopen tien jaar in het teken gestaan van de opkomst van sociale media platforms als Facebook, Twitter en YouTube. We hebben de massale introductie van de smartphone meegemaakt en andere draagbare apparaten, met als gevolg het ontstaan van een grote markt voor apps zoals Instagram, Whatsapp en Snapchat. Wat moet je als ondernemer met al die apps? Je moet soms wel meer dan 5 communicatiekanalen beheren per dag!

Een plan voor je website?

De hoeveelheid aan communicatiekanalen dwingen je om keuzes te maken: waar kan ik mijn doelgroepen het beste bereiken, hoeveel tijd moet ik investeren en welk kanaal levert mij het meeste op? Je website is 1 van de kanalen waar je een plan voor moet hebben. Vind je dat nodig?

5 redenen waarom je geen website nodig hebt

 1. Je wilt alleen maar gevonden worden op je bedrijfsnaam en hebt geen behoefte aan het vergroten van je vijver met mogelijke nieuwe klanten, die je nog niet kennen. Je hebt voldoende aan een Google bedrijfsprofiel, een Facebook-pagina en vermeldingen op zogenoemde profielenwebsites.
 2. Je hebt te maken met een concurrentiebeding of een andere bindende afspraak.
 3. Je handelt in bedreigde diersoorten of verboden middelen, of bent een Russische spion.
 4. Je mikt op een doelgroep zonder internetverbinding.
 5. Je hebt teveel werk en wilt even een jaartje minderen.
Google bedrijfspagina

Sorry, ik heb het echt geprobeerd, maar kan behalve de eerste 2 redenen geen andere serieuze redenen bedenken om geen website te hebben. Dus...

5 redenen waarom je een website nodig hebt

google zoekmachine

 1. Kijk naar de feiten: 92% van de mensen zoekt online naar lokale bedrijven. Mensen zoeken naar je contactgegevens, openingstijden, voorwaarden, productinformatie. Je website kan al deze informatie bieden, op een centrale plek.
 2. Je wilt meer aanvragen en omzet: je website is de plek om te sturen op de kwaliteit van leads. Met doelgroeppagina’s haal je je doelgroep naar je site, waarna je verdieping biedt en stuurt op een contactaanvraag.
 3. Je website is een voordelig marketingmiddel. Vergelijk je website eens met je pand. Op je website kun je onbeperkt ‘vierkante meters’ toevoegen zonder dat de kosten toenemen, bij Plate in ieder geval wel. En wat te denken van die dure gedrukte brochure, die je ook nog moet verspreiden. Je kunt dus besparen met je website.
 4. Je hebt concurrenten die niet stilzitten online. Zonder website word je niet serieus genomen, niet door je concurrenten, maar waarschijnlijk ook niet door je doelgroep, die zoekt naar je producten of diensten.
 5. Je website geeft je een stem: je website is je eigen ruimte op internet waar je je mening kunt geven over een bepaald onderwerp. Je kunt op je website veel beter je identiteit en waardes laten zien dan op kanalen, die niet helemaal van jezelf zijn, zoals Facebook en Twitter.
 6. Je website is de plek waar je 24/7 bereikbaar bent voor klanten en potentiële klanten.

Oeps, 1 reden teveel, zie ik. Het is denk wel duidelijk dat je als serieus bedrijf niet zonder een website kunt. Er zijn geen plekken op het internet waar je zoveel vrijheid hebt om je merk te positioneren of je verhaal te vertellen dan je website.

Gezien de hoeveelheid aan online kanalen die er zijn, geloof ik dat een website in de toekomst een nog belangrijkere rol zal gaan vervullen als verzamelplaats van de communicatie over je bedrijf op internet. Aan jou als marketeer en ondernemer het advies om de online kanalen met elkaar te verbinden, waarbij je website de plek is voor diepgang en uiteindelijke conversie.

Johannes Baas Plate

Ben je er nog steeds niet van overtuigd dat je een website nodig hebt, of heb je een vraag voor ons? Deel je reactie met ons hieronder, of stuur een mailtje naar johannes@startmetplate.nl

Gratis proefwebsite van Plate?

Bij Plate vinden wij dat online ondernemen niet lastig is als je een goede basis hebt: een eenvoudig te beheren en onderhoudsvrije website. Zoals je bord de basis is voor je gerecht, is Plate de basis voor je online succes! Vraag een gratis proefwebsite aan. 


Is er iets niet duidelijk? Stel hier gerust een vraag:

Hoe nuttig vind je deze informatie?