Waarom linkbuilding belangrijk is voor je vindbaarheid

Het hele internet hangt van linkjes aan elkaar. We noemen het niet voor niets het ‘World Wide Web’. Je kunt niet om links heen als je een website hebt en gevonden wilt worden. Waarom zijn linkjes (nog steeds) belangrijk voor je vindbaarheid?

Wat is linkbuilding?

Zoek je meer informatie over zoekmachineoptimalisatie of SEO, dan kom je waarschijnlijk al snel uit bij linkbuilding. Google introduceerde bij de start in 1998 PageRank, een manier om internetpagina’s van elkaar te onderscheiden aan de hand van de links die deze pagina’s krijgen. Krijgt een pagina veel linkjes van betrouwbare websites, dan neemt Google dat mee als een belangrijk signaal voor de relevantie van die pagina voor zijn bezoekers.

wat is pagerank
stop spam

Linkspam

Linkbuilding werd een soort heilige graal voor vindbaarheid via zoekmachines in de begintijd van Google. Het doel was om zoveel mogelijk backlinks (links vanaf andere websites) te verkrijgen, met als gevolg dat er veel links van lage kwaliteit werden gelegd. Voorbeeld: een bakker vroeg aan een online spellensite om een linkje naar zijn website te leggen, terwijl die twee totaal geen raakvlak hebben. Google nam maatregelen om linkspam tegen te gaan en strafte websites met veel slechte backlinks met een lagere positie in de zoekresultaten.

Tegenwoordig is de hype rond ‘linkbuilding’ voorbij en stortten we ons massaal op een nieuwe hype 'content marketing', het schrijven van relevante content voor onze bezoekers. Is dat wel zo wijs? Moeten we niet meer focussen op het verkrijgen van relevante links vanaf andere websites?

Linkbuilding in 2017 belangrijker dan ooit

Uit nieuw onderzoek van Stone Temple Consulting blijkt namelijk dat links op je website belangrijker zijn dan ooit tevoren voor je vindbaarheid. Volgens de onderzoekers zijn er 3 hoofdredenen voor Google om links als belangrijke signalen te zien:

  1. Als je een link plaatst naar een andere website doe je een publieke aanbeveling door je merk te identificeren met de pagina waar je naar verwijst. Bovendien is je link blijvend in vergelijking met bijvoorbeeld een link in een post op sociale media, die vrij snel weer uit het nieuwsoverzicht verdwijnt.

  2. Als je een link plaatst, bestaat de kans dat mensen je site verlaten voor een andere website. Je zegt hiermee als het ware: ‘de website waar ik naar verwijs, heeft zoveel waarde dat ik bezoekers de mogelijkheid geef om mijn website te verlaten.’

  3. Het plaatsen van een link vraagt een materiële investering: je moet een website beheren en tijd vrijmaken om een link te plaatsen.

Linkbuilding: hoe doe je dat? 

5 linkbuilding tips

Om je op weg te helpen geven wij je hieronder 5 tips om met linkbuilding aan de slag te gaan.

4c0cd60e5d3447c39591db9026ef9fc7

1. Vraag partners om een linkplaatsing

Heb jij leveranciers en/of partners met wie je nauw samenwerkt? Denk samen een kort verhaal uit over jullie samenwerking, waarin een link staat naar je website, of geef een recensie. Een link vanaf een partnerpagina is ook al mooi meegenomen natuurlijk.

winkeltje

2. Maak (lokale) profielen aan

Er zijn verschillende websites waar je een profiel kunt aanmaken met je bedrijfsgegevens en een link naar je website. Stel dat je een bruiloftfotograaf bent, dan is het zinvol om op een website te staan waar stelletjes ideeën opdoen voor hun bruiloft. Zo’n link levert je waarschijnlijk ook wat verkeer op naar je website en misschien zelfs nieuwe klanten. Zoek eens in Google op het telefoonnummer van je concurrenten en kijk waar ze hun gegevens hebben staan. Je kunt deze websites ook benaderen voor een profiel met linkplaatsing. 

Heb je nog geen Google Bedrijfsprofiel? Google Mijn Bedrijf is de belangrijkste factor voor lokale vindbaarheid van je bedrijf. Lees onze blog over lokale vindbaarheid.

3. Denk na over de linktekst

Heeft er iemand een linkje naar je website gelegd? Check of de anchortekst relevant is. De anchortekst is het tekstje waar de link achter zit. Een goede anchortekst geeft informatie over de pagina die volgt, dus geen ‘klik hier’ of ‘meer informatie’. Denk bij het bepalen van de linktekst na over de belangrijkste zoekwoorden, die passen bij de pagina waar naar gelinkt wordt. Heb je meerdere woorden die belangrijk zijn voor een pagina, varieer dan in je tekstjes voor de verschillende links naar die pagina.

Thumbs up
interne-links-website-belangrijk

4. Vergeet je interne links niet

Interne linkjes zijn links naar pagina’s binnen je eigen website. Wij zien heel veel websites, die geen interne linkstructuur hebben. Gevolg is dat bezoekers niet makkelijk navigeren binnen je website, dus minder lang blijven hangen. Interne links dragen - mits goed gebruikt - ook bij aan de vindbaarheid van je website. Als er veel linkjes liggen naar een specifieke pagina op je website is dat voor Google een signaal dat je die pagina belangrijk vindt. Google zal die pagina uiteindelijk hoger waarderen dan andere pagina’s op je website. Gebruik ook bij interne links de achortekst op de juiste manier.

In deze blog lees je trouwens nog veel meer over interne links.

5. Repareer je dode links

Het kan zijn dat er links naar je website liggen, die niet meer werken omdat je bijvoorbeeld de URL van een webpagina hebt aangepast, of omdat de plaatser van de link een spelfout heeft gemaakt. Het is belangrijk om die links weer werkend te krijgen. In Google Webmaster Tools, een gratis tool van Google om je website te monitoren, vind je onder het kopje Zoekverkeer ‘links naar uw site’. Je kunt een volledige lijst downloaden en alle websites nalopen, die een link naar een pagina op je website hebben liggen. Ook een handige tool is Open Site Explorer, die je ook gegevens laat zien over welke anchorteksten er worden gebruikt voor links naar je website. In de betaalde versie krijg je alle data te zien.

Johannes Baas Plate

Heb jij meer tips voor linkbuilding, of ervaringen met linkbuilding die je met ons wil delen? Stuur een berichtje via de chat, of laat een comment achter.


Is er iets niet duidelijk? Stel hier gerust een vraag:

Hoe nuttig vind je deze informatie?